Saturday, November 5, 2011

Kerajaan Akan Pecat Atau Offer VSS Kepada Kakitangan Gomen Selepas PRU13?


# WT agak `lewat' membicarakan soal perancangan Pakatan Rakyat untuk `memenggal' kepala kakitangan awam yang disuarakan oleh Ahli Parlimen DAPig sekutu HamPAS dan Parti Kelentong Rakyat (PKR) iaitu Tony Pua. Apa agaknya perasaan dan penerimaan kakitangan awam? WT kategorikan mereka secara ringkas kepada 3 kelompok;

Kelompok 1 - Penyokong dan pengundi BN
Kelompok 2 - Penyokong dan Pengundi PR
Kelompok 3 - Atas Pagar atau Tiada Pendirian a.k.a Lalang pun iya gak ler..

Kelompok 2 pasti akan tersenyum kambing tak mandi sebab beranggapan mereka akan terselamat apabila Anwar Berahim menjadi Perdana Menteri berpejabat di Sg Buloh. Mereka juga menyambut baik saranan dan perancangan Tony Pua sebab hati busuk mereka yang sanggup sahabat, saudara mereka sendiri akan `dipenggal' kepala mereka oleh Pakatan Rogol. Mereka juga mungkin beranggapan inilah masa untuk `mengajar' mereka (kakitangan awam) yang pro BN!

Kelompok 3 toksah cakaplah! Mereka akan terus atas pagar. Kalau BN menang selepas PRU13, mereka jugalah yang paling cepat ke depan dan menagih jawatan dan imbuhan serta mencanang bahawa merekalah penyokong kamikaze/ berani dan sanggup mati bersama BN. Walhal masa mengundi, telo mereka pun kecut dan batang hidung pun tak nampak! Demikian jugalah jika Pakatan Rogol memenangi PRU13, muka-muka atas pagar inilah yang bertempik dan meludah BN hanya kerana mahu membuktikan bahawa merekalah penyokong/pengundi Pakatan Rogol yang paling tegar dikalangan kakitangan awam!

Kelompok 1 berkemungkinan berasa agak cemas dan kurang selesa. Andai kata Pakatan Rogol memerintah selepas PRU13 dengan matematik mudah mereka adalah kelompok terawal akan disingkirkan dan dikurniakan status Penganggur Sektor Awam!

Apasekalipun kelompok anda (jika anda pembaca berstatus kakitangan awam), apa korang ingat kalau korang kelompok 2 dan 3 tidak akan `dipenggal' dan `disingkirkan'? Apa kat dahi korang dah ada logo bulan, roket dan bontot (PKR)? Jangan jadi bodohlah geng! Jangan nanti dah kena pecat dan kena `penggal' oleh kerajaan Pakatan Rogol barulah korang melalak dan berdemo mengatakan kerajaan Pakatan Rogol tidak adil dan zalim! 

Korang kena ingat Pakatan Rogol nak `penggal' separuh dari jumlah kakitangan awam. Lebih kurang jumlah kakitangan awam sekarang ialah 1 juta. Separuh adalah 500 ribu kepala! Percayalah untuk mencapai KPI yakni sasaran `penggal' riwayat 500 ribu kakitangan awam, kelompok 2 dan 3 juga akan kena tibai sekali! Maka merayulah kalian macam pengemis kepada kerajaan Pakatan Rogol yang dikawal oleh DAPig. Kenapa mereka tak kira korang kelompok mana? Sebab majoriti kakitangan awam adalah Melayu dan beragama Islam! Sedangkan kelompok 2 dan 3 juga dikelilingi oleh majoriti orang Melayu Islam. Jadi, apa korang ingat korang boleh lari dan terlepas daripada `kempen penggal kepala kakitangan awam oleh kerajaan baru'...

Weiii...sokonglah pelan yang disebutkan oleh Tony Pua ni....hehehehe...Kalau kakitangan awam tak reti bahasa juga nak sokong Pakatan Rogol, aku pun tak tahu nak kata apa dahhh....korang memang nak kena liwat oleh Pakatan Rogol! Korang pikir ler sendiri....


Jika Pakatan Pembangkang memerintah, kakitangan awam akan dikurangkan separuh setiap tahun, termasuk mengambil contoh cara negera China kurangkan kakitangan awam yang berlebihan. Bagi kakitangan awam yang kurang berkesan menjalankan tugas, mereka akan ditempatkan di rumah dan diberi separuh gaji, supaya pihak kerajaan dapat kurangkan perbelanjaan yang begitu besar untuk kakitangan awamnya.

Setiausaha Bahagian Penerangan DAP Tony Pua Kiam Wee berkata, jika Pakatan Pembangkang dapat memerintah kerajaan pusat, Pakatan akan kemukakan satu projek yang dinamakan "Projek Khas Mengurangkan Kakitangan Awam" untuk mengurangkan bilangan kakitangan awam berperingkat-peringkat setiap tahun.

"Pakatan Pembangkang tidak akan gunakan budaya lama yang dilakukan oleh kerajaan membuat pengambilan graduan universiti untuk dimuatkan ke dalam sektor kerajaan, pada masa sama mungkin Pakatan akan buat penambahan kakitangan awam, tetapi penambahan itu perlu berkualiti tinggi, dan memilih kakitangan awam yang punyai daya saing."

Kakitangan Awam Yang Sudah Berusia Dibiar Bersara Cepat.
Tony Pua berkata, Pakatan akan menggalakkan kakitangan awam yang sudah tua dinasihatkan berhenti kerja. Ia akan ambil contoh cara negera China bagaimana mereka kurangkan kakitangan awam termasuk kakitangan awam yang kurang berprestasi. Kakitangan awam yang diberhentikan ini akan mendapat pampasan separuh gaji, supaya pihak kerajaan dapat kurangkan bebanan dan tanggungan kos untuk membayar gaji kakitangan awamnya.

Tony Pua Kiam Wee berkata demikian semasa menghadiri seminar bertajuk "Ke Mana Perginya Wang Titik Peluh Kita? Beranikan Diri Untuk Bentangkan Bajet 2012" yang diajurkan oleh pemuda DAP negeri Johor. Ucapan dalam seminar politik itu, sebagai membalas soalan-soalan daripada orang ramai terhadap kakitangan awam negara ini yang berlebihan. Dalam seminar itu, selain Tony Pua Kiam Wee, turut hadir juga Teo Nie Ching Timbalan Setiausaha Penerangan DAP, ketua pemuda DAP negeri Johor dan setiausaha DAP negeri Johor. Mereka dapat mengumpulkan seramai 200 peserta yang mengambil berat tentang Bajet 2012.

Tony Pua Kiam Wee juga berkata, buat masa ini kakitangan awam yang berjumlah 1.3 juta orang di negara ini, dengan nisbah 4.6 peratus daripada penduduk negara; jika dibandingkan dengan negara jiran seperti Thailand, Indonesia, Filipina dan Korea, bilangan kakitangan awam mereka hanya 2 peratus daripada jumlah penduduk negara tersebut.


Sumber: Sinchew Daily News m/s 9, 1 November 2011
 
 

No comments: