Wednesday, December 15, 2010

Pluralisme Seorang Raja Liwat


Warisan Tamar
15 Disember 2010


PLURALISME mungkin dianggap perkara enteng mahupun biasa-biasa di kalangan mereka yang mungkin prihatin terhadap nasib untung rugi agama, bangsa dan negara tetapi tidak memahami apa itu fahaman pluralisme. Saya tidaklah mahu menghuraikan secara terperinci apa yang dimaksudkan dengan fahaman pluralisme. Barangkali kita boleh berkongsi `kefahaman' apakah dia pluralisme. Dengan kefahaman itu apabila kita kaitkan dengan `pemimpin anugerah tuhan' yang juga `bukti teknikal aktiviti liwatnya' ada di tangan negara asing maka kita akan lebih memahami dan mengerti betapa bahayanya manusia peliwat yang masih terhegeh-hegeh mahu menjadi Perdana Menteri walaupun perlu menggadai dan menjual agama, bangsa dan negara!

Kita benar-benar meletakkan nasib agama, bangsa dan negara di tangan kuasa negara asing jika kita memilih seseorang manusia yang mana aktiviti liwatnya diketahui secara teknikal (ia boleh jadi dalam bentuk rakaman suara, still picture dan moving picture). Anwar Ibrahim dikaitkan dengan jelas mempunyai kaitan rapat dan menyokong fahaman pluralisme. Beberapa ilmuan dalam wacana Membanteras Gerakan Pluralisme Agama dan Pemurtadan Ummah di Masjid Wilayah  pada 14 Nov 2010 menyuarakan kebimbangan dan menekankan betapa bahayanya kepercayaan terhadap fahaman pluralisme yang disokong oleh Anwar Ibrahim.

Pluralisme ditafsir dalam berbagai sudut termasuk pluralisme agama. Secara umumnya, pluralisme agama dirujuk kepada liberalisasi dari pelbagai ruang lingkup sesuatu agama. Dalam konteks Malaysia, sudah ramai pihak yang semakin galak menyebarkan fahaman seumpama ini sambil dibantu oleh segelintir pemimpin berbangsa Melayu dan beragama Islam untuk `meringankan dan melonggarkan' sudut fahaman umat Islam. Secara politiknya, kuasa diperlukan untuk `memporak porandakan' apa yang dimiliki oleh Islam di negara ini. Namun orang bukan Islam secara dominannya tidak akan berkeupayaan untuk `meruntuhkan' institusi dan ukhuwah umat Islam itu dalam masa yang singkat. Maka, jalan paling pintas adalah mempergunakan orang Islam itu sendiri. Bukanlah mustahil jika seseorang yang mempunyai `rahsia besar' yang digenggam kukuh oleh bukan Islam akan dipergunakan untuk meruntuhkan umat Islam itu sendiri.

Kadang-kadang saya terfikir, sampai bilakah mereka yang `taksub' dengan Raja Liwat ini akan terus mempercayai bahawa Raja Liwat bukanlah Peliwat yang sebenarnya? Kadang-kadang saya rasa selain daripada kuasa Allah s.w.t, mereka mungkin hanya akan berubah apabila mereka sendiri dijadikan mangsa oleh Raja Liwat...Walaupun hakikatnya, ramai juga pemimpin mahupun rakan rapat Raja Liwat yang akhirnya meninggalkan Raja Liwat tanpa diragut `dara' mereka. 

Apapun, Jangan Pandang Belakang! Awasi Belakang Anda!

No comments: